Igelösa Life Science

artikeltumnagel
2024-04-09: Ådne Steen benämner sig själv "vaktmästare" istället för VD. Motivet för detta är att företaget Igelösa Life Science inte själva säljer något. De ägnar sig istället åt att bedriva forskning och utbildning. De innovationer som kommer fram ur forskningen förs ut i världen genom andra företag och forskningspublikationer, samt genom utbildningar. Allt började med att Ådnes far Stig, forskare i thoraxkirurgi, ville förstå hur man kan förlänga tiden från det att ett organ tas från donator till det att transplantation kan ske. Han behövde bättre laboratorium och bad om tillstånd från universitetet att bygga upp ett sådant i en privat miljö. Olika tillfälligheter gjorde att laboratoriet hamnade i en gård på landet. Forskningen är framgångsrik, bl. a. har man byggt ett system som kan kontrollera organ utanför kroppen, en metod för hur ett hjärta kan tillvaratas inför transplantation, och den mekaniska hjärtstartaren LUCAS. Ett (av flera andra) bevis på framgången kan vara att Igelösa Life Science besökts inte bara av Nobelpristagare, utan av både drottning Silvia och Påven.
Igelösa Life Science 2024-04-08 22:00:00Z 0

Raoul Wallenberginstitutet

artikeltumnagel
2024-03-19: Rolf Ring berättar att Raoul Wallenberginstitutet (RWI), eller "The Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law" som är det fullständiga namnet, etablerades redan 1984 som en oberoende institution vid Lunds universitet. År 2024, då det alltså firas 40-årsjubileum, finns ca 70 medarbetare (ca 35 i Lund) vid institutet som arbetar med såväl forskning som utbildning och samverkansaktiviteter i 40 länder. Syftet är att bidra till en större förståelse och respekt för mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. I början utbildades främst studenter från juristprogrammet, men nu finns ett antal tvärvetenskapliga program och andra projekt i samarbete med universitetet. Forskning är en viktig del eftersom den utvecklar utbildningen. Dessutom finns det bästa folkrättsliga biblioteket i norra Europa - numera digitaliserat - vid Raoul Wallenberginstitutet.
Raoul Wallenberginstitutet 2024-03-18 23:00:00Z 0

Handeln i Lund

artikeltumnagel
2024-03-05: Sven-Petter Hovelius berättade entusiastiskt om Lund som handelsstad. Han framhöll att handeln i Lund mår betydligt bättre än på de flesta andra ställen - hotell och restaurang har t.ex. ökat rejält det senaste året. Det främsta problemet är avsaknaden av större butikslokaler i centrum. Det finns många butikskedjor som vill etablera sig i Lund, men svårt för dem att hitta rätt lokal. Handelsföreningen har 160 verksamheter som medlemmar och satsar bl. a. på utbildning för att bygga stadskärnans handel. De samverkar med Citysamverkan som just håller på att utveckla den nya Botulfsplatsen. Tanken är att skapa en attraktiv plats som drar folk till de näraliggande verksamheterna. Sven-Petter avslutar med att tipsa om https://www.lundcity.se om man vill veta vad som händer - här hittas allt!
Handeln i Lund 2024-03-05 23:00:00Z 0

Svenska Akademiens Ordbok är klar!

artikeltumnagel
2024-02-06: Lars Göran Pärletun har förtjänstfullt sammanfattat Eva Nordgrens föredrag i denna text. Eva Nordgren inledde med att presentera webbutgåvorna av Svenska Akademiens ordböcker: Svenska Akademiens ordlista (SAOL), Svensk ordbok (SO) samt föredragets huvudtema Svenska Akademiens ordbok (SAOB). Webbutgåvorna hittas här: svenska.se Därefter berättar hon att arbetet med SAOB blev klart under 2023 och nyheten uppmärksammades även utomlands.  Svenska Akademien inrättades av Gustav den III år 1786 efter fransk förebild. I statuterna ålades akademien att utarbeta en ”Svensk Ordabok och Gramatica”. Arbetet fördelades mellan ledamöterna men intresset var svalt. Detta ledde inte till någon ordbok.  
Svenska Akademiens Ordbok är klar! 2024-02-13 23:00:00Z 0
Projekt 2024-02-04 23:00:00Z 0

Metaller och mineraler

artikeltumnagel
2024-01-23: Statsgeologen Alexander Lewerentz berättade att den gröna omställningen gör att samhällets behov av olika typer av metaller och mineraler ökar. Dessa strategiska råvaror produceras till största delen i Kina, vilket kan bli ett problem. EU importerar alltså största delen av alla dessa råvaror. Nu har man dock börjat utforska i vilka områden det skulle gå att utvinna viktiga mineraler och har kommit fram till att det i Norden finns stor potential. Sverige har t ex en mångsidig berggrund som bildats så långt tillbaka som 2,8 miljarder år! 3 olika bergskedjor och vulkanism och magmatisk aktivitet har hjälpt till att bilda malm och mineral. Vi har dessutom en 1000-årig historia av gruvdrift. Det finns alltså möjligheter.
Metaller och mineraler 2024-01-22 23:00:00Z 0

God Jul och Gott Nytt År!

artikeltumnagel
2023-12-12: Efter en fantastisk avslutning på Rotaryåret med hjälp av Niklas Törnlunds stämningsfulla poesi ser vi fram emot lugna och fridsamma helger. Den 9 januari samlas vi igen för ett klubbsamråd. Kanske ger helgerna tid och möjlighet att fundera över hur du tycker att klubben kan utvecklas? Vi ses 2024 med nya krafter och ny inspiration!
God Jul och Gott Nytt År! 2023-12-14 23:00:00Z 0

Red Glead Discovery

artikeltumnagel
2023-11-14: Johan Evenäs, grundare och VD för Red Glead Discovery berättade om företaget som startade som en konsekvens av att Astra Zeneca år 2010 lade ner sin verksamhet i Lund. Sju Astra Zeneca-forskare bestämde sig för att försöka försörja sig själva istället för att söka jobb eller flytta till Göteborg. Det visade sig gå bra och företaget har blivit utsedda till "Gasell" av Dagens Industri inte mindre än 5 år av de 12 som det nu bedrivit verksamhet. Så vad gör de? Enkelt uttryckt sysslar de med pre-klinisk forskning som ska resultera i läkemedel. Detta gör de främst på uppdrag av andra företag över stora delar av världen, men främst i USA och i Norden. De har klarat hela utvecklingen från 7 till dagens 53 medarbetare utan att ta in externt kapital - istället har de fokuserat på att skapa något som kunden vill ha och är beredd att betala för. En av de större utmaningarna just nu är kompetensförsörjning. Tillväxten fortsätter alltså med god fart.
Red Glead Discovery 2023-11-13 23:00:00Z 0

Växternas biologiska klocka

artikeltumnagel
2023-10-10: Rolf Larsen, professor emeritus i trädgårdsvetenskap vid SLU Alnarp, berättar för oss att även växter har en biologisk klocka som påverkar bland annat blomningen. Denna biologiska klocka fungerar dock olika beroende på växt, vissa växter blommar bäst om de utsätts för många timmar ljus (långdagsväxter, t ex Nejlika, Blåklocka, Petunia), andra om de utsätts för många timmar mörker (kortdagsväxter, t ex Krysantemum, Julstjärna, Begonia) och vissa är neutrala (dagsneutrala växter, t ex rosor, tomat och gurka). Även temperaturen har betydelse för utvecklingen. Därför ska vi plantera tulpaner på hösten och perenner tidigt på våren då det fortfarande är lite småkyligt om vi vill att de ska blomma vackert. Vi kan också plantera blommor enligt Carl von Linnés "Blomsterur" om vi vill veta vad klockan är på ett intressant sätt. Olika växtarters blommor öppnar och sluter sig nämligen vid olika klockslag på dygnet. Allt i enlighet med deras respektive biologiska klocka.
Växternas biologiska klocka 2023-10-09 22:00:00Z 0

Alzheimers och fetma

artikeltumnagel
2023-09-19: Finns det något samband mellan övervikt i medelåldern och senare utvecklad Alzheimers? Charlotte Erlanson-Albertsson svarar ja på den frågan. Hon menar att fett (som genererar fettsyror) påverkar den inflammation i hjärnan som är orsaken till Alzheimers. Inflammationen gör att nerver förloras och friska celler "städas bort". Bland de länder i världen som redovisar minst Alzheimers finns Japan, men också medelhavsländerna. Tolkningen blir att mat som inte innehåller så mycket fett är bra. Ett ämne som har en särskild förmåga att förhindra Alzheimers är quercitin. Detta hittar vi i kapris, chilipeppar, rödlök, sparris, äpple, grönt te, nötter, frön, blommor och blad. I synnerhet kapris innehåller mycket quercitin, och vi rekommenderas en italiensk måltid på fisk med kapris och citron. Buon Appetito!
 
Bild lånad från Vinklubben Tre Kronor
Alzheimers och fetma 2023-09-18 22:00:00Z 0

Funktionärer

Publicerad den 15 Sep 2023

Funktionärer 2023-24

Styrelsen
 
President
Lars Andersson
Skattmästare
Willy Liljeheden
Sekreterare
Pia Widner
Vice sekreterare
Marie Paulsson
Inkommande president
Charlotte Erlanson Albertsson
Närmast föregående president
Olof Jarlman
 
 
Funktionärer
 
Revisor
Siv Holmberg
Revisor
Christer Wallin
Arkivarie
Lars Göran Pärletun
Kontaktperson TRF och RFE
Kajsa Widén
Kontaktperson utbildning
Pia Widner
Kontaktperson ungdomsutbyte
Marianne Ors
Klubbmästare
Ulf Kristoffersson
Webmaster/IT-ansvarig
Marie Löwegren
 
 
Kommittéer
 
Programkommitté
Kristina Thorngren-Jerneck
 
Stefan Van der Pals Leander
 
Charlotte Erlanson-Albertsson
  
 
Funktionärer 2023-09-14 22:00:00Z 0

Elbesparing med Tempiro

artikeltumnagel
2023-09-05: Magnus Lindström berättade hur han år 2017 startade företaget Tempiro. Idén, som syftar till att spara el genom smarta säkringar, sponsrades till en början av E.ON som bedömde tekniken som lovande. I princip kan vilken villaägare som helst skruva i produkten i proppskåpet för att därefter trådlöst styra och effektivisera sin elförbrukning. Det går till exempel att styra elförbrukningen i förhållande till timpriset eller enligt ett eget schema, vilket kan vara en fördel för den som vill ladda sin elbil eller som vill att sommarhuset ska vara uppvärmt när man anländer på vårkanten.
Elbesparing med Tempiro 2023-09-04 22:00:00Z 0

Glad sommar!

artikeltumnagel
Glad sommar hälsade inkommande president Lars Andersson som också passade på att berätta lite om sig själv. Vår tillträdande president har ett långt Rotaryförflutet - han blev medlem redan 1993! Då arbetade han på Sparbankens Ideon-kontor. Hans rötter finns i den österlenska myllan, men livet som lantbrukare lockade inte. Redan som 17-åring sommarjobbade han på Borrby sparbank där han på moped körde omkring med bankens kassa i ryggsäcken. Så gör man inte längre ... Studier i Lund ledde till extrajobb på Lundabygdens sparbank och på den vägen fortsatte det. Efter att ha varit regionchef för Lundaområdet blev han vice VD för Sparbanken Syd och pendlade till Ystad i många år. Därefter blev det Skurups sparbank, ett uppdrag som skulle vara i 6 månader. Det blev istället 9 år innan han pensionerade sig mitt under pandemin. Vad gäller Rotary så är mötena och föredragen klart viktigast, och vi ska också försöka få igång (äntligen) samarbetet med Fontänhuset. De kommer att presentera sin verksamhet den 29 augusti. Alla fick avslutningsvis ett sommarjobb i att fundera över om de kan tänka sig bli TRF-ansvariga! 
 
Vi ses den 22 augusti för presidentskifte!
Glad sommar! 2023-06-12 22:00:00Z 0

Energiförbrukning i hus

artikeltumnagel
2023-04-25: Vår medlem Johnny Kronvall berättade om vad som stjäl energi i våra hus och vad vi kan tänka på om vi vill spara. Viktigt i dessa tider. Vi får lära oss att energiförlusterna bland annat sker genom klimatskalet (väggar, tak, golv, fönster och dörrar) och tappvarmvatten. Men huset får också energitillskott genom att solen lyser in och att vi själva värmer upp inomhus med vår kroppsvärme. Hushållselen hjälper också till med energitillskott liksom varmvattenrör. Vill man minska energiåtgången så kan man alltså träna hemma (för att få upp kroppstemperaturen), men också till exempel duscha kortare tid, sänka värmen och ta bort eventuell komfortgolvvärme i badrummet. Fönster är ofta en stor källa till energiförlust, men Johnny menar att det är onödigt att byta ut gamla fina fönster. Istället kan man renovera dem genom att sätta in energiglas på insidan. Dalby gästis är en förebild i detta sammanhang!
Energiförbrukning i hus 2023-04-24 22:00:00Z 0

Annie Ernaux

artikeltumnagel
2023-04-18: Margareth Wijk berättar levande om Annie Ernaux liv - ett liv som hon förmedlat till världen genom sina litterära verk. Annie, som fick Nobelpriset i litteratur 2022, föddes in i arbetarklassen vilket präglat hela hennes liv. Hennes föräldrar arbetade i ett garveri, men genom den driftiga modern blev de så småningom ägare till en lanthandel med ett café. Efter faderns död skrev Annie boken "La Place" (torget på svenska, men bokens titel har översatts till Min far). Den blev hennes genombrott och hon fick "hämnas sin ras", vilket hon uttryckt som ett mål med skrivandet. Valet av begreppet "ras" beror på att det är ett starkare uttryck än "klass" - hon vill visa världen hur det är att leva under små omständigheter. Efter moderns död kom berättelsen om denna: "Une Femme" ("Kvinnan" i den svenska översättningen). Generellt har Annie Ernaux sett till att arbetarklassen fått en plats i den franska litteraturhistorien.
Annie Ernaux 2023-04-17 22:00:00Z 0

Skånsk konjunktur

artikeltumnagel
2023-04-04: Rasmus Roos, Vd för Sparbanken Skåne, berättade om hur Skåne står sig konjunkturmässigt i förhållande till övriga landet. Han börjar med att lugna oss genom att konstatera att den senast tidens "bankfrossa" med början i Silicon Valley inte har någon direkt påverkan på oss. Däremot har alla skriverier om bankproblem en indirekt effekt eftersom det skapar obefogad oro. Vi är skyddade av en europeisk lagstiftning som gör att banker måste gå med vinst. Vad gäller konjunkturen så är vi skåningar lite "tröga" vilket är både bra och dåligt. Det är dåligt i goda tider då vi inte hänger med i uppgången, men desto bättre i sämre tider då vi inte drabbas av en stor nedgång. Detta beror på att industristrukturen i Skåne är väldigt diversifierad. I övrigt ses samma tendenser som i övriga Sverige, men Rasmus avslutar med att konstatera att Skåne är robust - det finns många bra och välfungerande kommuner som t.ex. Lund och Ystad i regionen. Sparbanken Skåne släpper nästa konjunkturrapport i maj.
Skånsk konjunktur 2023-04-03 22:00:00Z 0

Politiker i media

artikeltumnagel
2023-03-14: Gunilla Jarlbro konstaterar att kvinnor fått mer plats i dagens medielandskap, men att det fortfarande är män som dominerar. När det gäller politiken så fokuseras numera mer på personen än på politiken, i synnerhet när det gäller våra kvinnliga politiker. Valanalyser tenderar att diskutera vem som "vann" snarare än vilka politiska budskap som fördes fram. Våra kvinnliga partiledare får också stå ut med att media tycker det är intressant att diskutera deras kläder, frisyrer och personliga upplevelser snarare än den politik som de står bakom. Några har valt att tona ner sin femininitet (Magdalena Andersson), medan andra väljer att använda den i förhoppningen att det genererar några fler väljare. Den som vill veta mer om vem som skapar nyheterna kan läsa "Global Media Monitor" som analyserar media i 180 länder. Den senaste rapporten hittas här: https://whomakesthenews.org/wp-content/uploads/2021/07/GMMP2020.ENG_.FINAL20210713.pdf
Politiker i media 2023-03-13 23:00:00Z 0

Mentala tidsresor

artikeltumnagel
2023-03-07: Mikael Johansson, professor i psykologi vid Lunds universitet, berättade om hur vårt minne fungerar. Minnet är viktigt eftersom det skapar förutsättningar för oss att förstå situationer, ger oss möjlighet att resa tillbaka i tiden och dessutom har det en viktigt funktion i det att vi förstår oss själva genom våra erfarenheter och hur vi agerar. Vi får bland annat lära oss att hjärnan är duktig på att fylla i luckor, vilket innebär att vi inte alltid minns "rätt" - vi minns saker som vi förstår dem, i förhållande till våra egna upplevelser och erfarenheter. Glömska är inte alltid problematisk (även om flera av oss tror det). Det är till exempel bra att glömma bort den gamla pin-koden till förmån för den nya.
Mentala tidsresor 2023-03-06 23:00:00Z 0

Ekonomisk trendspaning

artikeltumnagel
2023-02-14: Thomas Frostberg, ekonomijournalist på bland annat SDS och DI, berättade om de ekonomiska trender han identifierat i sin spaning. Han pekar på fem händelser som påverkar ekonomin: 1) elpriserna, 2) inflationen, 3) räntorna, 4) varsel om uppsägningar, och 5) det offentligas agerande. Det mest intressanta enligt Thomas är hur människor kommer att agera givet de nya förutsättningarna. Vad vi använder våra pengar till respektive hur det offentliga (staten) agerar kommer att påverka konjunkturen. Avslutningsvis konstaterar Thomas att det mesta pekar åt fel håll. Men han konstaterar också att det kan svänga snabbt! 
Ekonomisk trendspaning 2023-02-13 23:00:00Z 0

Broar: arkitektur och ingenjörskonst i samverkan

artikeltumnagel
2023-02-07: Karl-Gunnar Olsson startade den första universitetsutbildningen där man kan bli både arkitekt och ingenjör samtidigt. Utbildningen startades - och finns fortfarande kvar - vid Chalmers i Göteborg. Poängen är att studenterna ska kunna kombinera arkitektens kreativitet och känsla för estetik med ingenjörens tekniska kompetens. Vi fick följa studenterna på studieresor över världen, t ex till Trutg dil Fler i Schweiz, som är en vandringsled med 7 broar byggda med olika tekniker, men med det gemensamt att de alla följer landskapet och smälter in i miljön. Ett antal broar konstaterades värda ett besök, t ex: The Iron Bridge i Wales (den första järnbron), Forthbron (UNESCO världsarv utanför Edinburgh som ser ut som 6 liggande Eiffeltorn) samt Sofias bro på Sofiero (hängbro, inget för den höjdrädde).
Broar: arkitektur och ingenjörskonst i samverkan 2023-02-06 23:00:00Z 0

Tänkandets kollaps

artikeltumnagel
2223-01-17: Professor Mats Alvesson berättar om sin senaste forskning inom organisationsfältet. Han hävdar bland annat att ökad byråkratisering hämmar tänkandet. Folk ägnar sig åt att följa märkliga regler istället för att tänka själva och använda sitt omdöme. Politiker har t ex endast två möjligheter att skapa förändring: mer pengar eller mer lagar. Det innebär att nya regelverk måste uppfyllas, det blir mer byråkrati och färre tankar. Vi ser också en tendens till försiktighet i tänkandet och utformar policys och planer för att minimera alla risker. Offer-tänkandet är utbrett, liksom kravet på att uttrycka rätt åsikter. Den som vill veta mer hänvisas till Mats Alvessons böcker: Extra allt! När samhälls- och människoförbättrandet slår tillbaka, Dumhetsparadoxen, m fl.
Tänkandets kollaps 2023-01-20 23:00:00Z 0

Lundaandan finns!

artikeltumnagel
2023-01-10: Rektor emeritus mm Göran Bexell berättade om Lundaandan med utgångspunkt i boken med samma namn. Lundandan konstaterades vara ett svårfångat fenomen, vilket inte minst illustreras av de olika perspektiv som bokens alla författare delar med sig av. Grunden verkar dock finnas i en kombination av humor och allvar som inte finns på andra ställen. Lundaandan präglas också av en antihierarkisk hållning och ett demokratiskt och kreativt förhållningssätt. Avslutningsvis konstaterar vi att den existerar. Liksom Ingvar Carlsson så tänker vi att om den ifrågasätts så är det sannolikt att den finns. Vill ni veta mer så finns ett boksamtal om Lundaandan här: https://youtu.be/igYJOOVwKMw
Lundaandan finns! 2023-01-20 23:00:00Z 0

God Jul och Gott Nytt Rotaryår!

artikeltumnagel
2022-12-13 Rotaryåret avslutades på Luciadagen med ett synnerligen intressant föredrag om vad som händer i "nygamla" Stadshallen. Den har fått en rejäl uppfräschning och det finns många nya tankar om aktiviteter framöver. Nu finns även en restaurang på plats så att både den kulturella och den mer fysiska hungern kan tillfredsställas. 
Nästa möte äger rum den 10 januari då vi äntligen får veta vad Lundaandan är (om den finns).
God Jul och Gott Nytt Rotaryår!
God Jul och Gott Nytt Rotaryår! 2022-12-12 23:00:00Z 0

Valanalys

artikeltumnagel
2022-11-01: Anders Sannerstedt, docent i Statsvetenskap och valexpert, analyserade det svenska valet och konstaterade att det var historiskt eftersom SD får vara med och styra (åtminstone indirekt) för första gången. Samtidigt var förändringen i mandat mellan blocken väldigt liten. Endast 2 mandat bytte sida. Förklaringen till skiftet menar Anders är de frågor som var högaktuella i media före valet, dvs högerfrågorna om lag och ordning, energi och kärnkraft. Alla partier pratar om sjukvård och skola så det utgör ingen skiljelinje i valet. Intressant nog så har V gått framåt i kommunerna trots bakslaget nationellt. Det förmodas bero på att Vänsterpartister har stödröstat på MP för att hålla dem kvar i riksdagen. Anders konstaterade också att "klassröstning" inte finns på samma sätt längre, istället kan vi se en uppdelning mellan hur män och kvinnor röstar. Dessutom verkar SD ha blivit det nya arbetarpartiet. Är man intresserad av att veta hur kommunerna ska styras går det bra att titta på Wikipedia. Där finns i detta fall källgranskad information.
Valanalys 2022-10-31 23:00:00Z 0

Nasoteket 35 år

2022-10-26: Stort tack till Olof Jarlman, Nas.Dr., Jubel.Dr., för en fantastisk kväll i näsans tecken! Här varierades anekdoter med nasotek, nasifieringar med disputationer, kända näsor med okända och doftsensationer med publikationer. Denna utsökta mix blandades med väldoftande (och -smakande) mat och dryck som besjöngs på Nasala utskottets vis. En kväll att minnas med alla sinnen!
Nasoteket 35 år 2022-10-25 22:00:00Z 0

Kapitalförvaltning 2022

artikeltumnagel
2022-10-11: Michael Ekelund, VD för Atlant Fonder, berättade om olika strategier för kapitalförvaltning i dessa svårbedömda tider med inflation, räntehöjningar, krig och annat elände. 
Kapitalförvaltning 2022 2022-10-10 22:00:00Z 0

Om kvinnors dagböcker

artikeltumnagel
2022-09-27: Christina Sjöblad berättade om dagboksskrivande på 1800-talet. Det förekom redan tidigare, men på 1800-talet började även borgarna skriva om händelser och tankar. Christina börjar med "Narcissus från Genève", Henri Frédéric Amiel, som var den förste som problematiserade dagboksskrivandet och hävdade att det var "verkligare än livet". Victoria Benedictsson såg dagboken som möjlighet till självanalys och samtal med sitt andra jag, sin pseudonym Ernst Ahlgren. Fredrika Bremer skrev läsvärda dagböcker från sina många resor och lundafotografen Lina John och hennes syster har skrivit intressant om sina liv som "karriärkvinnor". Generellt tar dagboken två vägar: ut i samhället med berättelser om saker som händer och in i själen hos den skrivande individen. En snabb inventering bland medlemmarna visade att ca 20% av de närvarande skriver dagbok. Bra material inför framtiden.
Om kvinnors dagböcker 2022-09-26 22:00:00Z 0

Guvernören berättar

artikeltumnagel
2022-09-20: Vår distriktsguvernör Ulf Bingsgård berättade om alla de möjligheter och utmaningar som Rotary står inför både lokalt, i distriktet och internationellt. Pandemin har uppenbarligen satt denna sten i rullning och det gamla slitna uttrycket "Quo Vadis" är verkligen aktuellt. Diskussioner förs nu på olika nivåer och vi själva och vår klubb måste naturligtvis också fundera på hur vi fortsätter att vara attraktiva och relevanta.
Guvernören berättar 2022-09-19 22:00:00Z 0

Stefan och farmakologin

artikeltumnagel
2022-09-13: Stefan van der Pals berättade om sig själv och om hur han kom att ägna sig åt farmakologi. Vi fick en inblick i Lunds internationellt starka ställning inom farmakologin - en innovativ miljö som fostrat flera nobelpristagare och ännu fler "nästa-nobelpristagare"... 
Stefan och farmakologin 2022-09-12 22:00:00Z 0

Presidentens sida

Välkommen till Lund-Kloster Rotaryklubb!

En Rotary-klubb för engagerade, frågvisa och ideellt intresserade medlemmar med trevliga klubbträffar på M.E.A.T. i Kattesund. Vår fasta mötestid är tisdag lunch då vi minglar, äter gott och lyssnar till något av de inspirerande föredragshållare som vår duktiga programkommitté har lockat hit. Förutom denna förkovran stöttar vi olika ideella Rotary-projekt som Rotary Doctors, The Rotary Foundation, Power Up Ukraina och Lunds Fontänhus med mentorskap.
 
Rotary är i första hand ett yrkesnätverk och vi vill gärna samla många skiftande yrkesgrupper i vårt samhälle för ömsesidigt utbyte. Just nu har vi ca 70 medlemmar i yrkeskategorier som arkitekter, läkare, forskare, företagare, lärare, tandläkare, ingenjörer, ekonomer, hotellägare, mäklare, med flera. Vi välkomnar nya engagerade medlemmar! Tveka inte att kontakta vår klubb om du vill förena nytta med nöje (läs mer om medlemskap här). 
 
Som ny president försöker jag bygga vidare på mina företrädares, styrelserna och de olika utskottens insatser. Vår klubb har förmånen att vara verksam i en stad med ett stort universitet, ett sprudlande näringsliv med både stora och små företag och inte minst en uppsjö av olika andra ideella föreningar och organisationer för både seriösa och lättsamma aktiviteter. Humor och en avslappnad attityd står högt i kurs och det gäller även i vår klubb. 
 
Det är medlemmarna som gör klubben. Alla bidrar efter sin egen förmåga till att göra Lund-Kloster Rotaryklubb till en intressant och engagerande mötesplats. 
 
Lund den 5 september 2023,
 
Lars Andersson
President Lund-Kloster RK 
 
 
 
 
Presidentens sida Lars Andersson 2022-09-04 22:00:00Z 0

Om Kuba

artikeltumnagel
2022-08-30: Marie Löwegren berättade om den senaste utvecklingen på Kuba. Bland annat fick vi veta att det sker stora satsningar på innovation och entreprenörskap och att det tidigare så slutna samhället nu till viss del öppnar upp och försöker möta framtiden. Marie tipsade också om några källor till ytterligare kunskap om Kuba:
• Gustafsson, Thomas (2017): Kuba – En färd genom historien. Carlsson bokförlag.
• Dokumentärserie från 2015: Cuba Libre – från Columbus till Castro (finns på Netflix)
• Dokumentärfilm från 2017: Kuba genom kameran. Filmaren Jon Alpert följer tre kubanska familjer under 40 år (finns på Netflix)
• Greene, Graham (1958): Vår man i Havanna. Nyutgiven på Modernista förlag 2016
Om Kuba 2022-08-29 22:00:00Z 0

Presidentskifte

2022-06-14: Så var det dags att skifta president. Marie Löwegren tackade för sig och lämnade över kedjan till Olof Jarlman. Alla tackade alla för ett strålande Rotaryår och vi skålade särskilt för Willy Liljeheden som fick en välförtjänt PHF, samt för krögaren på MEAT som tar hand om oss på ett utmärkt sätt. Glad sommar önskas alla - vi ses igen den 23 augusti!
 
 
 
 
Presidentskifte 2022-06-27 22:00:00Z 0

Marknadsskolan

artikeltumnagel
2022-06-07: Docenten i nationalekonomi Ann-Marie Pålsson har tillsammans med juristen Per Samuelsson och på uppdrag av Lärarnas riksförbund utrett frågan om aktiebolag i skolans värld. Ann-Marie konstaterar att ett förbud mot aktiebolagsformen inte löser skolans problem. Problemet är snarare att det inte finns några sidorestriktioner motsvarande t ex konsumentköplagen (som är till för att skydda konsumenter). Utredningen har bland annat kommit fram till att den fria etableringsrätten liksom vinsterna bör begränsas, att det inte bör finnas börsnoterade eller publika AB bland skolorna, att skolpengen måste relateras till uppdraget och att en diskussion om insynen i friskolor måste initieras. Ann-Marie och Per rekommenderar att man börjar om från början och grundligt diskuterar problematiken med friskolorna. Rapporten finns att läsa här: https://www.lr.se/opinion--debatt/undersokningar/2022/2022-03-21-marknadsskolan
Marknadsskolan 2022-06-06 22:00:00Z 0

Om Pompeji

artikeltumnagel
2022-05-31: Anne-Marie Leander Touati berättade om det kvarter, Insula V1, i Pompeji som hon och hennes kollegor studerat sedan år 2000. Kvarteret är 3600 kvm och den tomtindelning som nu finns härstammar från första halvan av 100-talet f.Kr. då det (liksom i nutida Lund) var en ”byggboom” i Pompeji. Vi kan se två huvudgator, en nord-sydlig och en öst-västlig. Den nord-sydliga, Via del Vesuvio, lutar starkt, vilket fick betydelse när vattenledningar konstruerades under 40-talet e.Kr. då kejsar Claudius härskade. Då skapades vattenfördelare som förde in akveduktvatten, det konstruerades vattentrappor och prestigefyllda fontäner. Fantastiska målningar som speglar historien har hittats i det s.k. Epigramrummet. Senare utgrävningar har visat att ca en tiondel av befolkningen faktiskt stannade kvar i Pompeji trots vulkanutbrottet, sannolikt beroende på inställningen "det kommer att gå över". Mer om projektet går att läsa här: http://www.pompejiprojektet.se
Om Pompeji 2022-05-30 22:00:00Z 0

Lundaprofessorers råd

artikeltumnagel
2022-05-24: Charlotte Erlanson-Albertsson berättade om medicinska lundaprofessorers mer eller mindre användbara råd från 1965 och framåt. Samtliga finns samlade i boken ”Som sagt”. Charlotte menar att det på 60-talet fanns en obändig optimism bland lärarna. Det fanns också flera Nobelpriskandidater och en och annan livsnjutare – någon med vinkällare på institutionen. Citaten har alla ett sammanhang, men några tål att fundera på för sig själva, t ex: ”studera, studera, studera, men glöm inte att lyssna på klassisk musik”, ”om ni inte är förvirrade så har ni inte lyssnat”, ”ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid” samt ”jag följer inte strömmen, jag leder den”. Tänkvärt.
Lundaprofessorers råd 2022-05-23 22:00:00Z 0

Det lundensiska stadsrummet

artikeltumnagel
2022-05-17: Arkitekten Thomas Hellquist menar att Lund kan vara utsatt för fara! Lunds stadskärna utmärker sig genom att alla gator är svängda och att stora trädvolymer kliver ut i stadsrummet. Man möter staden lite snett under grönskan. Detta bör bevaras, menar Thomas, och ser en fara med att nybyggnationen i staden inte tar hänsyn till hur gatunätet fungerar och kan bevaras. Till exempel är inte det nya Biomedicinska centret i dialog med de Anshelmska husen i dess omgivning. Däremot fungerar Biskopshuset, UB och Allhelgonakyrkan väl som helhet eftersom deras olika stilar knyter an till det medeltida. Thomas finner ett antal oroande byggprojekt i Lund och har därför engagerat sig i föreningen AFSL som tagit fram 12 punkter för hållbart byggande i Lunds stadskärna. Mer information om detta finns här: https://afsl.se/
Det lundensiska stadsrummet 2022-05-16 22:00:00Z 0

Tord och genetiken

artikeltumnagel
Tord Jonson berättade i sitt egoföredrag om olika livsval och sitt arbete som sjukhusgenetiker. Vi fick bland annat veta att Tord studerat i Paris som han fortfarande har en stark koppling till, att han doktorerat om pankreascancer och att han nu arbetar med att analysera DNA-prover från patienter med sällsynta sjukdomar. Analyserna söker förklaringar till sjukdomar genom att hitta avvikelser i genmassan. För att lyckas med detta har en metod som kan läsa av alla gener samtidigt utvecklats. Det finns dock mycket forskning kvar att göra inom genetiken, konstaterar Tord, eftersom vi fortfarande inte vet vad ca 70% av generna gör.
Tord och genetiken 2022-05-02 22:00:00Z 0

Svenska pekoral

artikeltumnagel
2022-04-26: Daniel Möller berättar om pekoral genom tiderna. Till att börja med konstateras att ordet pekoral är härlett ur latinets pecus som betyder ’boskap’. Då pecora betyder ’får’ på italienska, kan slutsatsen dras att pekoral helt enkelt är en fåraktig diktning. Denna fåraktiga diktning har dock funnits länge. Redan på 1600-talet parodierade Georg Stiernhielm i en hovbalett Sveno Dalius diktning och både Birger Sjöberg och August Strindberg uppmärksammade pekoralisterna. Utöver vanliga pekoral kan vi hitta ädelpekoral (t. ex. Karl Krüger-Hanssons) och pekoralpastischer, dvs avsiktliga pekoral som t. ex. Gunnar Ekelöfs texter publicerade i Grönköpings veckoblad. De avsiktliga pekoralen imiterar de oavsiktliga, ofta med en litteraturkritisk intention. Den intresserade kan läsa mer i antologin ”Tre sekler av svenska pekoral”.
Svenska pekoral 2022-04-26 22:00:00Z 0

Karriär som kvinnlig polischef

artikeltumnagel
2022-04-19: Det var inte meningen att Christina Wadstén-Malm skulle bli polis. Hon började på handelsgymnasium, men fick där en kvinnlig lärare i handelsrätt som imponerade så mycket på henne att hon valde att studera juridik i Lund. Sedan blev det tingsrättstjänstgöring i Halmstad som polisnotarie. I början av 70-talet kom det påbud om att rekrytera kvinnor till polischefsutbildning. Christina var inte särdeles intresserad, men hon ombads söka och blev, tillsammans med 19 män, antagen trots att hon vid intervjun meddelade att hon troligen var gravid... I utbildningen ingick 8 månader som polis i fält. Därefter arbetade hon bland annat som åklagare, polissekreterare, polisintendent och polischef. Kombinationen av juristexamen och polisutbildning har gett henne legitimitet i organisationen, även om en del anekdoter visade att det inte alltid var lätt att vara kvinna. Trots det har hon både utvecklat och avvecklat, varit med vid kärnkraftsdemonstrationerna vid Barsebäck och 30 november-demonstrationerna i Lund. Hon avslutade karriären som stabschef hos länspolismästaren i Malmö. 
Karriär som kvinnlig polischef 2022-04-18 22:00:00Z 0

Konst, årsringar och champagne

artikeltumnagel
2022-04-12: Vad har trädens årsringar och konst gemensamt? Mycket, visade det sig, när Johannes Edvardsson berättade om sina besök på olika museer i Europa. Hans uppdrag som geolog var att åldersbestämma konstverk av Jacques Jordaens och Anthony Van Dyck, båda verksamma i början av 1600-talet. Med hjälp av årsringarna i målningarnas träpannåer gick det att åldersbestämma desamma, även om inte alla jublade när Johannes tog fram rakbladet för att skära i pannån. Förtroende måste byggas för att få komma nära dessa mångmiljonvärderade konstverk (vi fick 5 tips). Arbetet inom projektet ”Jordans Van Dyck Panel Paintings Project” ledde fram till dateringar som bekräftade konsthistorikers teorier, men också till avslöjanden av förfalskningar och upptäckter av original. Det gick åt mycket champagne för att fira …
Konst, årsringar och champagne 2022-04-11 22:00:00Z 0

Ordet och vinet

artikeltumnagel
2022-04-05: Gubben Noach är en känd visa för de allra flesta av oss, vilket också visade sig när alla närvarande stämde upp i sång! De flesta av oss har säkert dessutom anat att den refererar till Bibelns Noa. Men visste ni att det endast är den första strofen av åtta som har denna koppling? Resten, berättade Johan Stenström, diktade Bellman upp helt fritt – inte minst delen om att Noach hade en förträfflig hustru som aldrig nekade honom en sup. Texten var inte okontroversiell. År 1768 uppmanade Lunds domkapitel alla präster i Skåne att samla in de exemplar av visan som var i omlopp eftersom den ”må bedröfwa och oroa alla rättsinnade …”. Noa har också en koppling till vin. För tusentals år sedan odlades det första vinet i området mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Det var precis här som Noa en gång strandade med sin ark. Detta var bara ett av flera intressanta sammanträffanden som Johan berättade om. Fler finns i boken ”Ordet och vinet”. 
Ordet och vinet 2022-04-05 22:00:00Z 0

Moraliska robotar

artikeltumnagel
2022-03-15: Christian Balkenius, professor i kognitionsvetenskap, berättade för oss om hur forskningen om robotar går framåt. Vi behöver (ännu) inte oroa oss för att robotar ska ta över världen – det behövs mycket mer kunskap innan robotar kan fungera på ett säkert sätt. Även om robotar kan lära sig imitera mänskligt beteende så kan resultatet bli väldigt fel eftersom de inte kan förstå motivet bakom handlingen. Men forskningen går framåt. Genom att lära roboten de rörelser hos människor som avslöjar olika känslor kan känslor som t ex empati imiteras av roboten. Men den kan fortfarande inte känna. Den är fortfarande en maskin.
Moraliska robotar 2022-03-14 23:00:00Z 0

Mentorskapsprogrammet igång!

artikeltumnagel
2022-03-09: Tio medlemmar från tre olika Rotaryklubbar samlades i kväll på Fontänhuset för att sätta igång det mentorskapsprogram som diskuterats sedan före pandemin. Konstaterades att Fontänhuset, med Matilda Espmarker som klubbhuschef, bedriver en fantastisk verksamhet för både studenter och andra som behöver stöd för att komma tillbaka till studier eller yrkesverksamhet. Med mentorskap och kunskapsförmedling hoppas vi kunna bidra till att göra vägen framåt lite lättare. 
Mentorskapsprogrammet igång! 2022-03-09 23:00:00Z 0

Hafström om världsläget

artikeltumnagel
2022-03-08: Jonas Hafström, tidigare ambassadör i bl a. Bangkok och Washington DC, gav sina personliga reflektioner om världsläget i och med Rysslands invasion av Ukraina. Han menar att situationen är mycket allvarlig och att det går att dra paralleller till 60-talets ryska upptrappning. Då var det Chrusjtjov som uppfattade USA (Kennedy) som svagt och tog chansen att försöka förändra maktbalansen. Putin verkar dock agera personligt snarare än politiskt. Han vill stöpa om säkerhetsordningen och viker inte från de krav han ställer. De diplomatiska samtal som förts har därför strandat och resultatet blir en upptrappning. Kremls avsikt är enligt Jonas att inrätta en marionettregering i Kiev och därefter underteckna ett ”fredsavtal”. Detta är uppenbart svårare än vad Putin tänkt sig och det finns risk för en långdragen konflikt som allvarligt påverkar såväl Ryssland som resten av världen. Gemensam försvarspolitik diskuteras i EU och frågan är om det kan bli fred så länge Putin sitter i Kreml. Han lär inte backa.
Hafström om världsläget 2022-03-07 23:00:00Z 0

Rotary bidrar

artikeltumnagel
2022-03-03: Lund-Kloster RK har beslutat att bidra till Rotarys nationella insamling för Ukraina. Pengarna går till UNHCR och UNICEF. Dessutom dubblas summan eftersom Akelius Foundation donerar motsvarande det belopp som samlats in. Samtidigt beslutades donera medel till The Rotary Foundation, Rotary Doctors och till Fontänhuset i Lund. 
Rotary bidrar 2022-03-04 23:00:00Z 0

Moderna klassiker

artikeltumnagel
2022-03-01: Fredrik Zimmerdahl berättade om den lundensiske silversmeden Wiwen Nilsson och hans fantastiska konstverk. Wiwen hade sin första utställning 1923 och blev starkt kritiserad eftersom hans verk med rena linjer inte motsvarade tidens ideal. Han var väldigt inspirerad av GAN och hans pamflett ”Den gudomliga geometrin”. Vid utställningen 1939 i New York fick han dock revansch - det blev succé. Fredrik berättade också om Torun Bülow-Hübes banbrytande design med komplexa former och nya material. Torun ställde bland annat ut hos Picasso i Frankrike och fick sedan ett designkontrakt med Georg Jensen. Efter föredraget fick vi möjlighet att närmare studera de smycken och andra föremål som Fredrik tagit med sig från galleriet på Krafts torg.
Moderna klassiker 2022-03-04 23:00:00Z 0

Apoteket Svanen

artikeltumnagel
2022-02-22: Eva Björn och Stefan Leander berättade om hur nätverket ”Svanens vänner” medverkade till att rädda det gamla anrika Apoteket Svanen. Apoteket uppfördes redan 1627 på Lilla Kyrkogatan, med ödelades av svenska armén under kriget för att därefter återuppbyggas på nuvarande adress. Sjunkande försäljningsintäkter gjorde att Apoteket AB beslutade lägga ner Svanen 2019. Detta uppmärksammades i sista minuten och ett antal protestaktioner: upprop på Facebook, manifestationer och samtal med fastighetsägare, kommun och Apotekets ledning, sattes igång. Med god hjälp av andra föreningar, t ex Gamla Lund, lyckades engagerade lundabor rädda Svanen som nu, nyrenoverad och fin, fortfarande är en del av Lunds gatubild. Eva uppmanar oss alla att fortsätta handla på kulturapoteket Svanen! 
Apoteket Svanen 2022-02-22 23:00:00Z 0
Integritetspolicy 2022-02-16 23:00:00Z 0

Den svenska Coronastrategin

artikeltumnagel
2022-02-15: Vid dagens möte pratade Martin Lindström, professor i socialmedicin och hälsopolitik, om den inledande fasen av Coronapandemin, dvs våren 2020. Han konstaterade att svenska myndigheter var väldigt sent ute med att vidta några åtgärder överhuvudtaget. Detta ses som en delförklaring till att så många fler svenskar än övriga skandinaver dog i den första vågen av pandemin. Kompletterande förklaringar såsom brist på skyddsutrustning och organiseringen av den svenska äldrevården framfördes också. Martin menar dock att en annan organisation av Folkhälsomyndigheten, liknande tidigare Smittskyddsinstitutet, kan förbereda oss för liknande situationer i framtiden. Han förordar en organisation som inkluderar forskare och forskningsaktivitet. 
Den svenska Coronastrategin 2022-02-16 23:00:00Z 0

Den fantastiska Dubbelbeckasinen

artikeltumnagel
2022-02-08: I veckan pågår vinter-OS och det är mycket prat om höghöjdsträning. Då kan vi inte låta bli att imponeras av Dubbelbeckasinen som helt utan dito flyger tre dygn non-stop på upp till 6000 meters höjd! Åke Lindström, professor i biologi, berättar bland mycket annat att fågeln dessutom varierar sin flygning beroende på om det är dag eller natt. På dagen flyger den högre för att i kallare luft balansera den värme som genereras med vingslagen och solens strålar. På natten flyger den lägre eftersom solvärmen inte påverkar. Något att fundera över nästa gång vi sjunger Fredmans epistel nr 82.
Den fantastiska Dubbelbeckasinen 2022-02-08 23:00:00Z 0

Rotary Peace Centre

artikeltumnagel
2022-02-04: Rotary Peace Centre anordnar utbildningar och tillhandahåller stipendier till studenter som är intresserade av freds- och utvecklingsfrågor. Antagningsprocessen är nu igång så sprid gärna möjligheten till alla potentiellt intresserade. Inget medlemskap i Rotary behövs för att ansöka. Mer information finns här: https://www.rotary.org/en/our-programs/peace-fellowships
Rotary Peace Centre 2022-02-03 23:00:00Z 0

Anders och kärnkraften

artikeltumnagel
2022-02-01: Anders Sjöland höll ett intressant egoföredrag om sig själv och sin karriär inom kärnfysikens område. Han disputerade inom området 1996 och har sedan dess varit aktiv i en mängd olika projekt relaterade till både acceleratorer och kärnbränsle. Bland annat har han medverkat i utredningen om konsekvenserna av att lokalisera ESS i Lund och även i SKB:s utvecklingsarbete som lett fram till det nyligen fattade beslutet om slutförvaringen av kärnbränslet i Sverige. Vi välkomnar Anders i klubben och hoppas på ett nytt föredrag med fokus på kärnkraften!  
Anders och kärnkraften 2022-01-31 23:00:00Z 0

Om religionens plats i Ravensbrück

artikeltumnagel
2022-01-25: I nära anslutning till Förintelsens minnesdag gästas vår klubb av Alexander Maurits som i sin forskning studerat de vittnesmål från lägerfångarna som finns samlade i Ravensbrückarkivet i Lund. Fokus har varit att studera religionens plats i lägertillvaron. Alexander visade att det förkom både böner, mässor och julfirande i lägren, även om det var förbjudet. Sannolikt såg lägervakterna genom fingrarna när det gällde de katolska fångarna. De judiska och de som tillhörde Frälsningsarmén hade det betydligt svårare. Vi kan konstatera att arkivet innehåller ett fantastiskt material. En del av historien som inte får glömmas bort. Mer information om Ravensbrückarkivet finns här: https://www.lu.se/artikel/ravensbruckarkivet-blir-tillgangligt-alla
Om religionens plats i Ravensbrück 2022-01-29 23:00:00Z 0

Hybridmöten framöver

artikeltumnagel
Under en övergångsperiod kommer vi att genomföra möten i hybridformat, dvs de som vill möts på MEAT och de som vill kan lyssna på föredraget via Zoom. Länk till Zoom kommer att skickas ut i veckobrevet. Eventuella gästande Zoom-deltagare ombeds e-posta presidenten för access. 
Så hoppas vi att övergångsperioden blir kort!
Hybridmöten framöver 2022-01-20 23:00:00Z 0

Medlemskap

Intresserad av medlemskap i Lund-Kloster RK?

Om du känner att du över en lunch en gång i veckan vill träffa människor med olika yrkesbakgrund och livserfarenhet, utvidga ditt nätverk och skaffa nya insikter och kunskaper, då är Rotary något för dig! Våra medlemmar uppskattar den avslappnade stämningen vid våra möten - det är högt i tak. Många av oss går alltid från mötena med nya tankar och nya perspektiv som ofta kan hjälpa oss framåt i vårt dagliga arbete. Andra får en timmes välbehövlig avkoppling från det vardagliga. Varje möte inleds med lunch på restaurang MEAT i centrala Lund, därefter får vi lyssna till ett aktuellt och intressant föredrag. Samtidigt gör vi goda insatser för samhället både lokalt och globalt genom de projekt vi stödjer och engagerar oss i.
 
Innan du kan bli medlem så vill vi att du besöker vår klubb som gäst ett par gånger. Då märker vi om vi trivs med varandra. Därefter ska du bli invald och få en yrkesklassifikation. När detta är klart blir du medlem i klubben. 
 
Kontakta gärna president Marie Löwegren eller sekreterare Pia Widner om du vill gästa oss eller få mer information.
 
Varmt välkommen till Lund-Kloster RK!
 
 
Medlemskap 2022-01-09 23:00:00Z 0

Clubrunner support

Behöver du hjälp för att navigera i Clubrunner?

På distriktets hemsida finns ett antal instruktionsfilmer som tar dig igenom de viktigaste funktionerna. Dessa hittas här: Instruktionsfilmer
 
Det finns också en supportfunktion i Clubrunner (på engelska). Den hittas här: CR support
Clubrunner support 2022-01-09 23:00:00Z 0

Våra bidrag 2021

artikeltumnagel
Vi behöver ibland påminna oss om allt gott vi gör! Under 2021 har Lund-Kloster Rotaryklubb bidragit till följande projekt:
  • The Rotary Foundation
  • Syrgasmaskiner till Indien genom Kalmar RK
  • Julgiven 2021
  • Fontänhusets mentorskapsprogram
  • Spexet Djingis Kahn, där överskottet går till U-Fonden och Rotary Doctors genom Lund-Ideon RK
Vi fortsätter att göra gott under 2022 och framåt!
Våra bidrag 2021 2022-01-07 23:00:00Z 0

Vi börjar året med inställda möten

artikeltumnagel
Covid-19 fortsätter att ställa till det för oss och många andra. Även om vi är vaccinerade och förhoppningsvis får lindriga symptom om smittade verkar det rimligt att i tider av extrem smittspridning ställa in våra möten. Vi siktar just nu på att åter träffas den 25 januari.
Vi börjar året med inställda möten 2022-01-07 23:00:00Z 0

Afrika polio-fritt

artikeltumnagel
Afrika är nu förklarat poliofritt efter att bl a Rotary bidragit med pengar till detta omfattande projekt. I hela världen återstår nu endast Pakistan och Afghanistan att förklara polio-fria. 
Afrika polio-fritt 2020-10-31 23:00:00Z 0

Klubbens historia

Den 26 maj 1964 träffades åtta män med målsättningen att starta en ny Rotaryklubb i Lund. En minnesanteckning visar följande deltagare: Gotthard Dieden, Alf Linderoth, Bertil Lindstrand, Joel Lundbladh, Folke Ors, Evert Rubenowitz, Olof Sundby och Knut Wachtmeister. Deltagarna enades om att ta kontakter och efterhöra intresset. Bakgrunden till bildandet var bl.a. näringslivets utveckling samt den högre utbildningens expansion. Detta hade medfört att många yrkesgrenar inte var representerade i den befintliga föreningen Lund RK.  
 
Den 13 oktober hölls ett sammanträde för organisation av Lund-Kloster Rotaryklubb och den 27 oktober höll klubben sitt första styrelsemöte. Till ordförande valdes Olof Sundby, då kyrkoherde i St. Peters Klosters och Norra Nöbbelövs församlingar, sedermera ärkebiskop. Fadder vid bildandet var Carl Erik Holmberg, past president i Lund RK. Klubbens geografiska upptagningsområde var Lunds stad väster om järnvägslinjen genom staden samt Lommas och Kävlinges kommuner. Klubbens namn knöt an till församlingsnamnet för västra Lund. Klubbens emblem följer utformningen av det översta partiet av den östra fasaden på St. Peters Klosters kyrka i Lund. Klubbens charterfest hölls den 5 mars 1965. 
 
Ett klubbsamråd hösten 1992 förordade inval av kvinnor och detta bekräftades vid ett styrelsemöte den 7 oktober 1992. Den 4 mars 1993 invaldes klubbens första kvinnliga medlemmar, Margaretha Eriksson och Anne-Marie Pålsson. I december samma år invaldes ytterligare två kvinnor. Klubbens första kvinnliga president blev Ulla Andreasson Neppelberg. 
 
Klubben valde att samlas på tisdagar på Restaurang Åke Hans på Bredgatan. Den 19 december 1977 drabbades restaurangen av en brand och som följd härav upphörde restaurangverksamheten ett halvår senare. Sista klubbmötet på Åke Hans ägde rum den 30 maj 1978. Restaurang Finn Inn på Dag Hammarskjölds väg blev klubbens nya hemvist och första mötet hölls här den 6 juni 1978. Pandemin 2020/2021 pressade många restaurangers ekonomi hårt och Finn Inn tvingades avsluta sin verksamhet. Den 1 juni 2021 hölls det sista klubbmötet utanför Finn Inn varvid Rotaryskylten monterades ned. Restaurang MEAT på Kattesund blev därefter klubbens nya mötesplats.
 
Presidenter
13 okt 1964 – 30 juni 1965, Olof Sundby (charterpresident)
1965/66: Olof Sundby
1966/67: Folke Ors
1967/68: Knut Wachtmeister
1968/69: Arne Annmo
1969/70: Walter Ekstrand
1970/71: Hans Rendahl
1971/72: Lennart Nilsson
1972/73: Nils Erik Forssell
1973/74: Hans Sandberg
1974/75: Sven-Åke Tilly
1975/76: Bertil Lindquist
1976/77: Nils Palmborg
1977/78: Ebbe Åkesson
1978/79: Arne Sjöberg
1979/80: Olof Bergman
1980/81: Lennart Ottosson
1981/82: Håkan Nyman
1982/83: Lennart Ploman
1983/84: Sigurd Persson
1984/85: Bertil Romberg
1985/86: Jan Mårtensson
1986/87: Bertil Paulsson
1987/88: Jan Holmqvist
1988/89: Lars Engvall
1989/90: Mauritz (Moje) Hain
1990/91: Kjell Lager
1991/92: Lars-Åke Sjöquist
1992/93: Ingvar Sundgren
1993/94: Jörgen Holmqvist
1994/95: Per Daniel Lindeberg
1995/96: Börje Holmberg
1996/97: Henrik Bolander
1997/98: Ola Thulin
1998/99: Christer Wallin
1999/2000: Lennart Welin
2000/01: Per Alm
2001/02: Ulla Andreasson Neppelberg
2002/03: Rolf Larsen
2003/04: Arne Berge
2004/05: Siv Holmberg
2005/06: Claes-Göran Lindberg
2006/07: Maud Norrfalk-Johnsson
2007/08: Anki Mattisson
2008/09: Greger Andersson
2009/10: Ulf Kristoffersson
2010/11: Willy Liljeheden
2011/12: Bengt Sandberg
2012/13: Erik Hedling
2013/14: Henrik Dieden
2014/15: Ola Frelin
2015/16: Fredrik Lindström
2016/17: Marianne Ors
2017/18: Marianne Ors
2018/19: Eva Tornberg
2019/20: Lars Göran Pärletun
2020/21: Kerstin Rosendahl
2021/22: Marie Löwegren
2022/23: Olof Jarlman
2023/24: Lars Andersson
Klubbens historia LG Pärletun 2019-11-07 23:00:00Z 0

Ett yrkesnätverk med humanitära insatser

Rotary International är världens största yrkesnätverk och har mer än 1,2 miljoner medlemmar fördelade över mer än 35 000 klubbar i 162 länder. Som organisation tar Rotary inte ställning i politiska och religiösa frågor. En viktig del i Rotarys världsomspännande verksamhet är att skapa en bättre värld och totalt bidrar Rotary årligen med ca 1,7 miljarder kronor för detta ändamål. Tillsammans med Bill och Melinda Gates stiftelse har Rotary i stort sett utrotat polio i världen. Läs mer om Rotary International här.
 
Klubbarna är basen i Rotarys verksamhet. Som medlem i en klubb är du alltid välkommen till alla världens Rotaryklubbar för att skapa nya kontakter och få ny kunskap. Den första klubben startade i Chicago 1905, den första i Sverige i Stockholm 1926 och de första klubbarna i Skåne år 1928. Vår klubb Lund-Kloster började sin verksamhet 1964. I Sverige finns idag ca 25.000 medlemmar fördelade på ca 500 Rotaryklubbar som i sin tur är uppdelade i 10 distrikt. Lund-Kloster RK tillhör distrikt 2390. Mer information om distriktets verksamhet hittas här.
 
Varje klubb är självstyrande så hur det är att vara medlem varierar från klubb till klubb. Men alla klubbar är uppbyggda på samma sätt och förbinder sig att följa Rotarys ramverk. Läs mer om "fyrfrågeprovet" här. Allt arbete i en klubb är ideellt. Klubbmöten är det sammanhållande kittet för klubbens medlemmar och vår klubb har lunchmöten på tisdagar med uppehåll för större helger och ett längre sommaruppehåll. Vi äter en lunch och lyssnar på ett intressant föredrag om något aktuellt ämne. I linje med Rotarys motto: "Service above Self" stöder vi sociala och humanitära projekt både lokalt och globalt. 
Ett yrkesnätverk med humanitära insatser LG Pärletun 2019-11-07 23:00:00Z 0

Att hjälpa människor med funktionsnedsättning göra sin egen musik

artikeltumnagel
Musik har varit en viktig del för ett vanligt liv för studenter på musikskolan för barn med funktionsnedsättning i heder av Paul Harris i Lublin, Polen.Skolan grundades av roterande medlemmar, och serverar 20 elever med olika funktionshinder, inklusive Downs syndrom, autism och synskador.Den Rotary Club av Lublin-Centrum-Marie Curie-Sklodowska har finansierat med hjälp av Rotary Foundations matchande bidrag och Henryk Wieniawski musikaliska sällskapet, som inrymmer skolan.
Att hjälpa människor med funktionsnedsättning göra sin egen musik 2018-03-28 04:00:00Z 0 musik

Rädda liv i Ghana

artikeltumnagel
Vad är det som att ta ett stort team till Afrika?Det har förmodligen varit en av de mest givande upplevelserna i mitt liv.I mitten av februari började jag leder roterande medlemmar från hela den östra kusten av USA genom Ghana.Jag har försökt att ge teamet en ghanansk Välkommen som jag fått på mina tidigare resor.En stor resa är en verklig välsignelse eftersom varje person ser Ghana och vårt arbete på ett annat sätt.
Rädda liv i Ghana 2018-03-28 04:00:00Z 0
Tags